Blog

012 Gagarin érkezik

012 Gagarin érkezik

Jurij Gagarin 1961. augusztus 19-e és 21-e között járt Magyarországon. Az óriási felhajtással kísért vizit történészek szerint a Kádár-rezsim oldaláról egyfajta kitörési (marketing-) kísérlet volt az 1956 utáni elszigeteltségből. Az aktuális fotósorozaton Gagarin látogatása.

A nyitófotón Gagarin száll ki a repülőgépből, mögötte felesége, Valentyina Ivanovna (a párral érkezett kisebbik kislányuk, az öthónapos Gálocska). (KLIKK A KÉPRE!)

A neves szovjet űrhajóst óriási tömeg, és persze - Kádár János kivételével - a teljes magyar vezetés várta a ferihegyi repülőtéren; az alábbi fotón - többek között - Czinege Lajos, Biszku Béla és Fock Jenő látható:

A landolást követően Gagarin beszédet tartott (jobbján Kállay Gyula, ekkor a minisztertanács első helyettese)...

 

...majd nyitott gépkocsiban haladt végig az ünneplő tömeg előtt (mögötte Marosán György és Kállay Gyula):

A Magyar Néphadsereg képviselőivel Gagarin két nappal később, augusztus 21-én találkozott; az ünnepélyes fogadtatásról az alábbi három fénykép áll rendelkezésünkre. Az első képen Gagarin Czinege Lajos honvédelmi minisztert ajándékozza meg egy dísztőrrel (a fotó bal szélén Ugrai Ferenc altábornagy, vezérkari főnök, mellette nagy valószínűséggel Varga László alezredes, később ezredesként, majd vezérőrnagyként a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola parancsnoka, Czinege mögött pedig Csémi Károly vezérőrnagy, később a vezérkar főnöke):

A következő fotón Gagarin Ugrai és Czinege között áll (az előtérben álló szovjet tábornok mögött Kovács Pál vezérőrnagy, mellette Kárpáti Ferenc, ekkor alezredes, később vezérezredesként honvédelmi miniszter, Kárpáti mellett pedig valószínűsíthetően Kardos János vezérőrnagy):

 

Az utolsó fotón aláírásra kerül sor (Czinege mellett valószínűsíthetően Varga László):

Gagarin magyarországi útjáról további részletek itt olvashatók: "Gagarin diadalmenete Budapesten"