Blog

021 Vo Nguyen Giap

021 Vo Nguyen Giap

Népes magyar katonai delegáció látogatott Vietnamba 1969-ben. A személyesen a Czinege Lajos vezérezredes, honvédelmi miniszter által vezetett küldöttség - többek között - felkereste Vo Nguyen Giap tábornokot, a legendás Dien Bien Phu-i győzőt.

Az első fotón a magyar delegáció látható, az igen népes vietnami fogdóbizottsággal, röviddel az érkezést követően (helyszín sajnos ismeretlen). A kép közepén Czinege, jobbra mögötte Kovács Pál vezérőrnagy. (KLIKK A KÉPRE!)

A következő fotón a helyiek (és a kirendelt vietnami katonák) lelkes tapsa kíséri a magyar vendégek bevonulását a szálláshelyre:

 

A minisztert teával és süteménnyel kínálják (a jobb szélen ülő úr valószínűleg a helyi magyar képviselet vezetője):

Az este folyamán aztán sor kerül az obligatórius kitüntetésátadásokra (Czinege kezében a Haza Szolgálatáért Érdemérem adományozója és ez alapján minden bizonnyal kitüntetése is):

Valószínűsíthetően másnap sor kerül a "nagy" fogadásra, ahol nem kisebb személy köszönti a magyar delegációt, élén Czinegével, mint Vo Nguyen Giap, a Vietnami Szocialista Köztársaság honvédelmi minisztere, vezérkari főnöke, a "Vörös Napóleon", a Dien Bien Phu-i és sok más csata győztese:

Giap a magyar delegáció tagjaival koccint...

...és koccint:

A látogatás harmadik napján a küldöttség vidékre utazik (érdekes egyenruha-történeti adalék, hogy a delegáció tagjai speciális, meleg égövi használatra szánt gyakorlóruházatot viselnek, amely a későbbi úgynevezett ICCS-ruhának az előfutára):

 

Ezen a képen közelebbről is megfigyelhetjük a speciális ruházatot (a képet egy korábbi bejegyzésünkben már publikáltuk):

A fotósorozat asztali zászló ünnepélyes átadásával ér véget: